5 saker att tänka på när du skaffar enskilt avlopp till fritidshus

Aktuellt / mars 18, 2022

Behöver du enskilt avlopp till fritidshuset? Här listar vi fem saker som är viktiga att tänka på när du ska skaffa enskilt avlopp till din sommarstuga.

1. Välj enskilt avlopp med god marginal i reningen:

När du har större tillställningar i fritidshuset runt påsk, midsommar, jul eller nyår är det viktigt att avloppsreningen fungerar som den ska. Det är inte roligt att stå med illaluktande avlopp mitt under midsommarfirandet.

Då ska du välja ett avlopp som klarar av att det plötsligt kan bli stor belastning, från att ha stått tomt i kanske flera månader eller till och med längre än så. Välj ett system som klarar av de förändringarna automatiskt så att inga justeringar krävs beroende på belastning.

Vilket enskilt avlopp är bäst för fritidshus?

Det är dumt att välja ett reningsverk där du ligger på gränsen för vad som krävs. Kolla alltid och jämför våtvolym (alltså hur mycket vatten som reningsverket kan hålla) på de reningsverk som du väljer mellan – det är bra att ha god marginal så att reningsverket tål skiftningar i belastning.

Midsommarfirande vid fritidshus, enskilt avlopp

2. Välj enskilt avlopp som håller länge:

Att skaffa enskilt avlopp är inte roligt, mer ett nödvändigt ont som såklart kostar mycket pengar, så är det vad du än väljer för reningsverk.

Vad du bör tänka på när du skaffar enskilt avlopp är därför långsiktigheten, det är inget du ska behöva göra mer än en gång under din livstid. Välj något som håller och funkar även när barnen tar över sommarstugan – det tjänar du på i längden. Finns det t ex många små komponenter i avloppet som kan krångla?

Tips! Be att få se hur det ser ut i ett reningsverk innan du bestämmer dig för vilket du ska välja – är det för många små-delar så är det risk för att något kan gå fel.

3. Välj enskilt avlopp som är lättskött med låg driftkostnad:

När du kommer ut till sommarstugan vill du inte rensa avloppet eller fylla på kemikalier det första du gör. Det är skönt att slippa hålla på för mycket med underhåll, särskilt när man inte är vid fritidshuset så ofta.

Välj en anläggning som inte kräver kemikalier, utan sköter sig själv i så stor utsträckning som möjligt. Bonus med ett lättskött avlopp är att driftkostnaderna blir låga!

Kostnader enskilt avlopp – drift

De saker som kostar i underhåll av enskilt avlopp är:

  • Slamtömning
  • Serviceavtal
  • Påfyllning av kemikalier (för 90% fosforrening, vilket kan vara krav från kommunen)
  • Byte av fosforfilter (för 90% fosforrening, vilket kan vara krav från kommunen)
  • Byte av reservdelar

När du väljer enskilt avlopp ska du fråga om dessa punkter så att du vet vad du har för kostnad för avloppet. Beroende på vilket reningsverk du väljer har du olika driftkostnad. Tips! – tänk på att ett reningsverk med kemikalier ger större slamtömningsbehov.

4. Välj enskilt avlopp som är bra för miljön:

När du är ute vid fritidshuset vill du njuta av tillvaron och naturen. Om dricksvattnet i brunnen inte är rent eller om det är algblomning eller bakterier i badviken lägger det sordin på semestern. Så det är viktigt att ha ordentlig rening i ditt enskilda avlopp, dels för att skydda grundvattnet du får dricksvattnet ifrån, men även för att skydda den lokala badviken där du ska ta dig ett dopp och njuta.

Vilka regler gäller för avlopp i framtiden? Vad kommer kommunen kräva?

Väljer du ett avlopp som ligger i framkant miljömässigt kan du dessutom vara tryggare med att det kommer vara godkänt av kommunen även längre fram i tiden. Idag finns t ex inga krav på läkemedelsrening, men det skulle kunna bli ett krav på avloppsreningen i framtiden.

En sak att fråga efter när det gäller bakterierening är om de tester som gjorts på reningsverket gjorts med någon bakteriedödande process (t ex UV-behandling eller fosforfilter)? I så fall har man en betydligt sämre bakterierening om man inte beställer med det extra bakterierenande steget, detta är viktigt både för dig själv och din hälsa, men även om kommunen skulle kräva in vattenprover och ser att reningen inte är så bra som leverantören lovat.

5. Välj enskilt avlopp med minimalt behov av slamtömning:

Det finns enskilt avlopp där slamtömningsbehovet är mycket lågt. Detta är praktiskt vid ett fritidshus, man slipper hålla koll på när slambilen ska komma och åka ut bara för att se till att man röjt undan vid trekammarbrunnen så det är tillgängligt för slamtömning.

När du väljer reningsverk – kolla hur ofta man behöver slamtömma. Om du behöver tillsätta kemikalier skapas mer slam än vanligt och då får du slamtömma oftare.

Checklista – att tänka på när du skaffar avlopp till fritidshus

Sammanfattningsvis kommer här en checklista på vad du ska kolla efter när du ska ha enskilt avlopp till fritidshus:

  • Klarar reningsverket stora variationer i belastning?
  • Är våtvolymen i reningsverket tillräckligt stor?
  • Är det många smådelar i reningsverket som kan krångla?
  • Vilka är driftkostnaderna? Behövs slamtömning, kemikalier och serviceavtal?
  • Skyddar reningsverket ditt dricksvatten och badviken?
  • Klarar reningsverket reningskraven från kommunen? Klarar det även ev framtida krav?

På översta bilden ser du ett bioreningsverk från Alnarp Cleanwater. Läs mer om bioreningsverket här.